Jdi na obsah Jdi na menu
 


Program Mraveniště

Příspěvky

20. 3. 2024

Jarní tvoření

Každý pátek máme pro Vás kromě tradičních básniček a zpívání přichystanou také výtvarnou činnost! Nyní nás v pátek čeká tvoření na téma "Vynášení Morany".

Morana má podobu slaměné panny v ženských šatech, ve staroslovanské mytologii je smrt zobrazována především v ženské podobě. Je ozdobena vyfouklými vajíčky, někdy bývá i šnečími ulitami – symboly smrti, hladu a bídy. 

A jak se nám v Mraveništi podařilo vystihnout jaro?

 
Celý příspěvek

29. 9. 2023

Program na říjen 2023

/ Rubrika: Program v MaNě

Milé maminky, milí tatínci a milí mravenečci,

máme za sebou první měsíc v Mraveništi. Je tu podzim. Sluníčka je méně a rána jsou chladnější. Tak přijďte k nám a zahřejte se u nás nad šálkem teplého čaje nebo kávy.

V našem mateřském centru se setkáváme s rodiči a předškolkovými dětmi od 0 do 3-4 let, a to každý pátek v době 9:00 – 11:00 hodin. Najdete nás naproti kostelu – KC MaNa, Komenského 2018, Černošice. Na začátku každého setkání se přivítáme a protáhneme u básniček. Pak následuje svačina a v 10:00 je pro děti připravena výtvarná aktivita. Na závěr se shlukneme okolo kytary i hudebních nástrojů pro děti a rozloučíme se zpěvem lidových písní.

V říjnu se můžete těšit na tato tvoření:

6. 10. Zvířátka z přírodnin

13. 10. Podzimní obtisky listů

20. 10. Barevné housenky z filcu

27. 10. Halloween

 

Našich setkání se můžete účastnit i aktivně. Do svého týmu hledáme maminky, které by se na rodičovské dovolené rády dále realizovaly a pomohly nám tak udržet chod Mraveniště.

O našich probíhajících a chystaných akcích se můžete dočíst v Aktualitách a na Facebookových stránkách.

Těšíme se na vás v pátek!

Dýně, Zelenina, Podzim, Košík

 
Celý příspěvek

15. 9. 2023

Program na září 2023

/ Rubrika: Program v MaNě

Milé maminky, milí tatínci a milí mravenečci,

prázdniny utekly jako voda. Je tu září. Musíme si opět zvyknout na ten každodenní shon spojený s vypravováním dětí do školky. Pokud máte ještě doma předškolkové dítě, přijďte k nám a zrelaxujte se u nás nad šálkem čaje či kávy. 

Setkáváme se každý pátek mezi 9 - 11: 00. Na začátku každého setkání se přivítáme a protáhneme u básniček. Po svačince si společně něco vyrobíme. A na závěr si zazpíváme u kytary. Naše mateřské centrum naleznete naproti černošickému kostelu - Komenského 2018, Černošice.

V září nás čeká následující tvoření:

8. 9. Motýlek

15.9. Zvířátko z vlny

22. 9. Podzimní rámeček

29. 9. SETKÁNÍ NENÍ!

Kromě pátečních setkání se s vámi rádi uvidíme i na akcích mimo naše centrum, které měly minulý rok velký úspěch. Navštívili jsme muzea, zvířátka na farmách, místní strážníky a opekli buřtíky na Višňovce. Konal se Svatomartinský průvod a děti si zatančily na vánočním plese.

Budeme se na vás těšit v pátek v Mraveništi i na jiné akci mimo Mraveniště.

 
Celý příspěvek

28. 5. 2023

Setkání na "Višňovce"

/ Rubrika: Výlety

vyprava-na-visnovku.jpg

Více se dozvíte rozkliknutím celého příspěvku.

 
Celý příspěvek

27. 5. 2023

Program na červen 2023

/ Rubrika: Program v MaNě

Máme tu poslední měsíc v Mraveništi a před námi očekávané velké prázdniny! Těšíme se na výlety v přírodě, za památkami, túry po horách, cyklovýlety, koupání, lenošení u vody, v parku nebo na dětském hřišti. 

Letní bude i naše tvoření. Každý pátek máme pro vás připravený tento program:

2.6. Jahody
9.6. Lapač snů 
16.6. Lodičky z korků
23.6. Svatojánské bylinky 
30.6. Špízy 

V květnu jsme navštívili Kozí farmu v Klínci. Měli jsme zde domluvenou komentovanou prohlídku farmy. Počasí nám přálo. Děti si pohladily kozy, krávy, prasata a králíky. Mimo těchto zvířat jsme viděli ovce, kočky, spoustu drůbežího a okrasného ptactva. V krámku jsme si nakoupili sýry. Děti si do sytosti vyhrály na hřišti.

Tento měsíc připravujeme výlet na kopec "Višňovka" -  kopec za našim mateřským centrem. Výlet se uskuteční v sobotu 17.6. Sejdeme se v 16:00 u ohniště. Pro čeká hledání pokladu. Opečeme si spolu buřtíky nebo cokoliv jiného, co máte rádi. Zazpíváme si u kytary a naladíme se tak na prázdninové období. Veškeré podrobnosti se dozvíte na našem Facebooku, internetových stránkách www.mcmraveniste.cz nebo na našich pátečních setkáních. 

S některými z našich členů se budeme muset rozloučit, protože začnou po prázdninách navštěvovat mateřskou školu. Přesto budeme rádi, když se za námi zastavíte a vypravíte se s námi na expedici nebo jinou akci. Odejdou i maminky, co se podílejí na chodu Mraveniště. Pokud je mezi vámi aktivní maminka nebo tatínek, co by se rád zapojil, budeme rádi. Pomůžete nám, aby Mraveniště mohlo dále fungovat a propojovat tak lidi z místní komunity. 

Přejeme vám prosluněné prázdniny plné zážitků a hlavně bez nehod. V září se na vás budeme opět těšit.

poppies-3374193_1280.jpg

 
Celý příspěvek

10. 5. 2023

Program na květen 2023

/ Rubrika: Program v MaNě

Je máj, lásky čas. Všude to kvete, voní, bzučí, rodí se mláďata. Slavíme Svátek práce (1. máj), Den vítězství, Den matek. Staví se máje, studenti slaví majáles. Odchodem ledových mužů se už nemusíme bát zimních teplot. Jaro je v plném proudu. 

V květnu budeme na pátečních setkáních vyrábět následující :

5. 5. Kytičky
12.5. Ledoví muži
19.5. Včelky 
26.5. Bouře 

V dubnu jsme společně navštívili České muzeum hudby v Praze. V rámci výstavy Hudební zvěřinec jsme absolvovali lektorovaný program Máme rádi zvířata. Děti i rodiče si mohli vyzkoušet nejrůznější nástroje. Poslechli jsme si zvuky zvířátek a písničky se zvířecí tématikou. Se sympatickou lektorkou jsme si zazpívali u kytary.

Tento měsíc máme pro vás připravenou exkurzi za zvířátky. 10.5. se chystáme na Kozí farmu do Klínce. Na farmě je minizoo a dětské hřiště. Od 10:00 máme domluvenou prohlídku, kde se děti dozví zajímavosti o místních zvířatech. Bližší informace naleznete na našem Facebooku a na internetových stránkách. 

Dále se můžete těšit na jarní Dětský bazárek, který se bude konat 21.5. ve 14 - 16:00 v tělocvičně Sokola. Přijďte si nakoupit nebo prodat oblečení, hračky a další věci! Prodávající se mohou registrovat prostřednictvím našeho e-mailu mraveniste@seznam.cz. 

Rádi vás uvidíme na našich pátečních setkáních v mateřském centru i na ostatních akcích.

swrik.jpg

 
Celý příspěvek

15. 4. 2023

Exkurze na Kozí farmu Klínec

/ Rubrika: Výlety

kozi-farma-klinec.jpeg

Pro více informací rozklikněte celý příspěvek.

 
Celý příspěvek

17. 3. 2023

Expedice Máme rádi zvířata

/ Rubrika: Výlety

purple-futuristic-music-festival-flyer-potrait--3-.png

Pro více informací rozklikněte celý příspěvek

 
Celý příspěvek

6. 3. 2023

Společné sportování v JojoGymu

/ Rubrika: Výlety

Milé maminky, tatínci a mravenečci,
ve středu 15.3. v 10:00 bychom se rádi společně vypravili do sportovního centra JojoGymu. Je zde k dispozici malá hernička pro nejmenší, dětský hrad a gymnastická hala s gymnastickým vybavením. Odvážné děti si mohou v gymnastické hale zaskákat do jámy s molitany.

Vstup je 1,25 Kč za minutu na dítě. Na místě plánujeme být přibližně hodinu. Hodina tedy vychází na 75 Kč na dítě.

Více zde - https://www.jojogym.cz/

Do centra je možné se dostat autem, vlakem - stanice Dobřichovice nebo autobusem zastávka Randova.

U dětského hradu je kavárna, tak třeba se nám podaří dát si i společně kávu s něčím dobrým.

Kdybyste měli nějaký dotaz, pište nám na Facebook, e-mail mraveniste@seznam.cz nebo se zeptejte v pátek v Mraveništi.

Těšíme se na Vás!

1678094097179.jpg

 
Celý příspěvek

2. 3. 2023

Program na březen 2023

/ Rubrika: Program v MaNě

Milé maminky, milí tatínci a milí mravenečci,

je tu březen. A jak pranostika praví - březen za kamna vlezem. Venku může být ještě chladno, ale jaro se pomalu hlásí. Prodlužující dny nás motivují k delším procházkám. Užíváme si stále více sluníčka. Vše postupně zelená a probouzí se k životu. Začínáme s pracemi na zahrádce. Sázíme první semínka. Pomalu  uklízíme zimní oblečení. Zbavujeme se všeho nepotřebného po zimě. Zdobíme si své domovy jarními dekoracemi.

V duchu jara bude i naše tvoření:

  • 3. 3. Karafiát
  • 10. 3. Origami
  • 17. 3. Kočičky
  • 24. 3. Morana
  • 31. 3. Vajíčka

Tvořit můžete přijít do našeho centra každý pátek. Najdete nás na adrese Komenského 2018, Černošice. Na začátku každého setkání se protáhneme u básniček. Následuje čas na svačinku a hraní. A po tvoření se rozloučíme zpěvem u kytary.

Minulý měsíc jsme navštívili Technické muzeum v Praze. Absolvovali jsme program Mourek a mašinky, kde jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí o parních lokomotivách.

Tento měsíc bychom se rádi společně vypravili do Jojogymu v Dobřichovicích. Pojďte si s námi zacvičit v tělocvičně a zařádit si v herničce s dětským hradem.

Sledujte naše stránky a Facebook.

Těšíme se na vás v našem centru a při společných akcích.

bees-2142571__340.jpg

 
Celý příspěvek