Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí modelína

29. 3. 2015

Budete potřebovat:

hrnek vodymodelina2.jpg
hrnek hladké mouky
1 polévkovou lžíci rostlinného oleje
1/2 hrnku soli
potravinářské barvivo
1 lžíci vinného kamene
hrnec na vaření

Postup:

Do hrnce nalijete vodu a olej, přisypete sůl, potravinářské barvivo a pokud máte tak i vinný kámen. Směs přivedete k varu a poté odstavíte a přimícháte mouku. Dle zkušenosti je třeba mouky více, cca hrnek a čtvrt. Směs vyklopíte na plech, rozdělíte na menší části a hnětete, dokud se všechny přísady nespojí a těsto nebude hladké. 
Pokud nemáte vinný kámen, je lepší přidat jednu nebo dvě lžíce oleje navíc.
Těsto uchovávejte v igelitovém pytlíku nebo v uzavíratelných plastových krabičkách.

Vinný kámen lze koupit například zde

V Anglii ho lze sehnat v každém větším obchodě s potravinami pod názvem Cream of tartar. Těsto, do kterého vinný kámen přidáte je hladší a lze ho používat opakovaně, třeba několik měsíců. Recept ale funguje dobře i bez této přísady, jen těsto nelze uchovávat k pozdějšímu použití.

 

modelina_holky.jpg